Langesund er kommunesenteret i Bamble kommune

Langesund ligger midt imellom Oslo og Kristiansand. Ved kysten utenfor Porsgrunn/Skien. Du følger E-18 til Brevik og tar av ut til kysten.

Denne lille turistvennlige byen er og kalt for Solkysten. Årsaken til dette er at det visstnok er den del av norskekysten som har flest soldager i året. Byen som yrer av folkeliv fra mai til august. Da blomstrer kulturlivet og festivalene setter sitt preg på bybildet. Selve byen ligger på ei halvøy og selvsagt er havet viktig for byen. Det kan kommunevåpenet fortelle om.
Av kjente og kjære syn i Langesund kan nevnes det gamle rådhuset, Langesund kirke eller f.eks. Langesund fyr og alle de små koselige og sjarmerende husene som ligger tett nede i sentrum. Hva med en tur til Tangen fort som i dag er et fredet naturvernsområde og åpent for publikum.

Ønsker du og oppleve minnene fra fordums storhetstid, kan du besøke Bamble kystmuseum og Cudrios Sjøbod, som ligger i vannkanten ved siden av Dampskipskaia. Utstillingen er åpen hele sommeren og inneholder blant annet en stor samling av varer som kom til byen med skutene i gamle dager. Du får også et innblikk i den lokale fiskerihistorien. Cudrios Sjøbod antas å være bygget i første del av 1700 tallet.

Også torvet og brygga må nevnes! Her er det ofte stor aktivitet gjennom hele sommeren. Skjer det noe i byen er det garantert folk her. Hva med å sitte i dingle med beina langs bryggekanten med en pose ferske reker i fanget, mens båtenee tøffer forbi. Det er deilig det.

En annen kjent og kjær bygning er Wrightegaarden, som etter hvert har blitt et veldig bra sted for alle som er interessert i kultur. I 1. etasje er det dessuten en bra restaurant som virkelig kan anbefales, og i 2. etasje er det galleri! Dette er altså stedet hvor det skjer! Konserter hele sommeren!

Noe annet som skjer i Langesund hver sommer, er den årlige Shanty-festivalen! Her kan man høre flott SHANTY sang fra alle kanter av byen! Langesund har med sine lange sjøfarts tradisjoner selvsagt også lange røtter i seilskutemiljøet og SHANTY sang!. Det er vel ingen fra Langesund som ikke har, eller har hatt en sjømann eller flere i familien!

Hva med badelivet! Langesund har og noen fantastiske badeplasser som Steinvika, Krogshavn og Rognstranda. Alle badeplassene ligger like i nærheten av skjærgårdshallen. Er været bra kan du virkelig nyte dagene i Langesund under Skjærgårdssang.

Langesund er en gammel by, trolig fra 1300 tallet. Skipsfart og skipsbygging har vært en del av Langesunds historie i alle år, og skipsbyggeriet, populært kalt verkstedet som ligger midt i byen, har spilt en svært viktig rolle i byens historie. Det er ikke få båter som er levert derfra gjennom flere hundre års virksomhet!.
At folk i Langesund er glad i byen sin er sikkert, og mange er de som priser den.

Befolkning: Langesund har i dag omtrent 5.500 innbyggere.